Workshops

Ik bied workshops aan op twee gebieden. Workshops beeldende vorming, kunst- en cultuurvakken. En daarbij verzorg ik workshops websitebouwen en/of multimedia. Ik heb bijvoorbeeld films gemaakt met jongeren, animaties en installaties met digitale technieken.

Lees verder

Workshops zijn op maat.
Wat is de doelstelling achter de vraag naar een workshop en hoe kan ik optimaal aansluiten en een meerwaarde binnen het programma bieden? Bij een vraag naar een workshop beginnen ideeën gelijk te stromen. Waar haakt het bij aan, hoe sluit ik met dit onderwerp aan bij de alledaagse cultuur van de leerling en hoe plaats ik het in de context van de cultuur- en kunstgeschiedenis?
Workshops hebben op die manier voor de leerling een betekenisvolle context.

Computational Thinking..
Het hele internet is geschreven in html/css. Toch ‘spreken’ maar weinigen deze scripttaal. Maar ook wanneer je niet met computers wilt gaan werken, is het belangrijk een programmeertaal te leren. Computational thinking is ‘de vaardigheid, waarbij je op creatieve wijze, digitale middelen inzet om een probleem op te lossen.’ (Han van der Maas, initiator van De Rekentuin). Hij noemt daarbij het leren van een programmeertaal essentieel.
En dat klopt. Werken met html/css zal bijdragen aan begrip van hoe bijvoorbeeld Word in elkaar zit en games en allerlei digitale apparaten.
Alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met html en css is een teksteditor en een browser.
Daarbij is het vooral heel erg leuk aan het werk te gaan met html/css en het is verrassend te zien hoe eenvoudig je al snel een hele leuke website kan maken.

(Lees het interview met Han van der Maas op kennisnet)

Lees minder

Cultuurmarathon, Zernike

Workshop megasnacks maken, 3D schilderen op dozen.

Mij was gevraagd met een groep leerlingen megasnacks te gaan maken. Natuurlijk doet dat denken aan Claes Oldenburgh, popart, maar ook aan Klaas Gubbels met zijn soms reusachtige koffiekannen. Waarom zou je dat eigenlijk doen; iets alledaags vergroten?
Ik heb leerlingen even kort een aantal voorbeelden laten zien. Uitvegroten verandert de context en verandert je aandacht voor de dingen om je heen.
Ook gekeken naar de vormgeving; hoe lukt het Mars om je aandacht te trekken, om je te verleiden een Mars te kopen?
Leerlingen zijn begonnen een keer heel goed te kijken naar een wikkel van een candy-bar. Vervolgens aan de slag. Vorig jaar hadden de leerlingen draken gemaakt van karton; er was een beetje teleurstelling.. Ik heb de opdracht wat vrijer geformuleerd. Belangrijk was wel de vormgeving van de candtbar als uitgangspunt te nemen; uitwerking, wat ga je maken, heb ik vrijer gelaten. Dit leverde heel verrassende en leuke werkstukken op.
Leerlingen waren heel enthousiast en willen graag volgend jaar weer meedoen.

POP-NU Zernike, Harens Lyceum

POP-NU, een workshop voor klassen 4 CKV

Uitgangspunt was een collage van Richard Hamilton "Just what it is.."
In groepjes maakten leerlingen een schilderij/collage van hoe zij het ideale leven van nu voorstellen. Daarbij speelden schoonheidsidealen, gadgets van nu, toekomstdromen, maar bijvoorbeeld ook emancipatie een rol.

Pop-art hield zich bezig met de alledaagse realiteit, met massacultuur, met de gewone dingen om ons heen; dat zijn dus dingen die we kopen. Eén kenmerk van opkomst van massacultuur en consumentisme is dat onze identiteit niet meer vanzelfsprekend voortvloeit uit je afkomst, het dorp waar je vandaan komt, het beroep van je vader. Identiteit stel je samen uit een aanbod van allerlei artikelen, mode, maar ook bijvoorbeeld vakantie en reizen, waarin je eigen keuzes maakt.

Design en muziek, Terra Winsum

Leerlingen van de derde klassen van het Terra Winsum volgden onze design workshop in het kader van de cultuurweek

Leerlingen werkten in groepjes. Ze kozen een favoriete artiest. Voor deze artiest maakten ze een poster bij een tour, of een maquette voor een decor bij een videoclip, of ze ontwierpen mechandise. In deze designopdracht konden leerlingen binnen een kader kiezen tussen verschillende disciplines.

Workshop Nieuwe Wilden

Leerlingen van de 3de klas van het Praedinius hadden de expositie "Nieuwe Wilden" in het Groninger Museum bezocht. Aansluitend heb ik met leerlingen geschilderd naar aanleiding van het werk van Walter Dahn.

De workshop vond plaats op Academie Minerva. Ik toonde het portret met 2 hoofden met bijl van Walter Dahn, wat ook in de expositie in het Groninger Museum te zien was. Een korte vergelijking met Andy Warhol, die ook portretten herhaalde in een werk. Hij becommentarieerde echter de (toen nieuwe) beeldcultuur en hield zich bezig met impact, kracht, maar ook inwisselbaarheid van het beeld. Deze betekenis van warhol, gaat bij Dahn verloren in het expressieve gebaar.
Er is wel ironie, maar we moeten ons afvragen of er niet twee hoofden zijn, domweg omdat er nog plek was voor nog een hoofd.
Ook het idee ontbreekt, dat wel leefde bij de klassiek expressionisten; wanneer we meer zouden leven en handelen vanuit ons gevoel, wanneer we minder zouden conformeren aan burgerlijke moraal, dan zou de wereld beter zijn. Het gevoel is puur, echt en liegt niet. Het is een bron waar je uit kan putten. Leerlingen namen hun schooltas mee. Ze maakten daar een bult van en schilderen deze. Leerlingen waren vrij daar dingen aan toe te voegen; de bult kan een muts zijn, maar ook een berg waar geiten op klimmen. Leerlingen werkten in groepjes van 2 of 3.
Leerlingen werkten op de grond, op groot formaat, nat in nat. Eerst een dunne onderschildering met grove schildersgereedschappen (stukken karton als spatels).

Hendrik Nicolaas Werkman

Coördineren van workshops voor leerlingen van 5 scholen.

Ter gelegenheid van het Werkman-jaar coördineerde ik samen met Johan Postema in opdracht van Academie Minerva en het Groninger Museum, workshops voor leerlingen van 5 scholen.
Kunstenaar-drukker H.N. Werkman experimenteerde met materialen en technieken, waar hij als drukker mee bekend was. Bij deze experimenten liet hij zich niet beperken door enige conventie. Niet wat betreft materialen of technieken, maar ook niet wat betreft allerlei (kunst-)opvattingen. Hij riep kunstenaars om hem heen op tot vrijheid van de geest.
We vroegen ons af: hoe kruipen de leerlingen van nu in de huid van Werkman? Het Groninger Museum heeft de scholen in en om Groningen gevraagd om in de geest van Werkman de naam van hun school te verbeelden. Het Groninger Museum en de Opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van Academie Minerva, Hanzehogeschool Groningen, werkten samen in dit project. Samen met Johan Postema heb ik met de scholen verschillende projecten opgezet en gecoördineerd. Het Werkman College, het Praedinius gymnasium, Kamerlingh Onnes, Het Lauwers College en CSG Wessel Gansfort deden mee.
Er kwam een overvloed aan bijzonder artistieke uitingen, in allerlei formaten en materialen. Bij dit project verscheen een publicatie met een selectie van Leerlingenwerk. De publicatie is vormgegeven door Julia Odenkirchen

3D schilderen

Gastdocent weekendschool in 2015 en 2016. 3 dimensionale schilderijen gemaakt met de leerlingen.

Belangrijk voor de weekendschool is dat leerlingen kennis maken met jouw manier van werken. Ik werk abstract en ga uit van beeldelementen en mijn schilderijen zijn 3 dimensionaal. Uitdaging was jonge leerlingen enthousiast te maken voor ’moeilijke’ kunst. Eerst snelle schetsen gemaakt, echt kijken naar dozen, hoe zien die er eigenlijk uit? En toen lekker geschilderd op de dozen.

IMC weekendschool brengt leerlingen van het basisonderwijs in aanraking met inspirerende professionals. Nieuwsgierige jongeren uit achterstandswijken tussen 10 en 14 jaar volgen vrijwillig het driejarige lesprogramma. Zij maken kennis met vakken als Geneeskunde, Techniek, Recht, Beeldende Kunst en de vele andere beroepen.

Films met tweede klas, Lauwers College

Voor de onderbouwstage op het Lauwers College, Buitenpost, heb ik met 2 tweede klassen korte filmpjes gemaakt.

Film met jongeren

Met een groep jongeren uit Grootegast film gemaakt

In 2008/2009 heeft Gert Sennema met vele anderen een groot theaterspektakel op meerdere locaties geïnitieerd en uitgevoerd. Samen met een groep jongeren uit Grootegast heb ik een film gemaakt als onderdeel van het decor van de openlucht theatervoorstelling in Grootegast. De film was geïnspireerd op comutergames zoals Lara Croft en een race-game.

Actueel

Workshops


Workshops beeldende vorming, kunst, webdesign